Vaccinul este un produs biologic preparat din germeni patogeni (virusuri) sau din secreții microbiene, care se administrează pe cale injectabilă sau pe cale nazală unui animal în scop preventiv (pentru a căpăta imunitate împotriva bolilor infecțioase) sau curativ.

Vaccinarea animalelor, câinilor și pisicilor în cazul de față le oferă acestora protecție împotriva unor boli virale sau bacteriene, fie prin prevenirea îmbolnăvirii sau prin îmbolnăvirea cu niște forme ușoare de boală care nu le pun viața în pericol.

Ca orice lucru care nu îi aparține în mod obișuit corpului, acesta declanșează reacții de apărare ale organismului împotriva sa. Corpul va începe să secrete anticorpi ce vor proteja organismul de boala respectivă sau vor ajuta organismul să depășească mai ușor boala.

Există și situații când apar reacții adverse post vaccinal, situații când puteți observa: febra ușoară, somnolență, durere la locul inoculării, edem (umflătura) ușor, rareori pot apărea voma și salivație abundentă, diaree, dificultate în respirație, cianoza (învinețirea buzelor, în special la pisici), prurit (mâncarime), urticarie și edem.

Șocul anafilactic este o reacție alergică rapidă și cu risc vital, care pune viața animalului în pericol și necesită intervenția medicului veterinar de urgență. Cel mai adesea, șocul anafilactic se poate declanșa în decurs de câteva minute de la administrarea vaccinului până la cel mult 24 de ore. De aceea este important să supravegheați animalul în ziua vaccinarii.

Medicul veterinar Roland Shultz de la Universitatea de Medicină Veterinară din Wisconsin spune că la fiecare 15000 de doze de vaccin administrate apare un caz de anafilaxie.

În cei 11 ani de activitate ai centrului nostru medical veterinar am întalnit mai puțin de 5 cazuri de stări anafilactoide. În toate cazurile întâlnite de noi la centrul medical veterinar din Otopeni am stabilizat pacienții și toți au fost vaccinați ulterior doar în cabinet, pentru a putea interveni cu aparatura și medicația necesară în cazul lor. Situația mai specială a acestor pacienți impune prudența dar și pregătirea organismului înaintea injectării vaccinului, câinele sau pisică primesc fluide perfuzabile dar și oxigen, toate aceste măsuri prevenind apariția unui nou șoc anafilactic sau a unei reacții anafilactoide.

Camere de oxigenoterapie

Reacțiile anafilactoide apar mai des în cazul vaccinurilor care conțin viruși morți, cum este cazul vaccinului pentru rabie (turbare), coronavirus și leptospiroza.

Vaccinarea este bună, salvează vieți!

Reacțiile adverse pot apărea la contactul organismului cu orice substanță cu care intră în contact organismul și acesta prezintă sensibilitate.

Bibliografie

http://www.icbmv.ro/prospecte/vanguard%20r-modif%201.pdf

http://www.icbmv.ro/prospecte/virbagen%20puppy%202b-090175.pdf

http://www.icbmv.ro/prospecte/virbagen%20dha2ppi%20l-090177.pdf

http://www.icbmv.ro/prospecte/virbagen%20dha2ppi%20lr-090176.pdf

Echipa Vetcenter Otopeni