Cabinet veterinar

Home/Cabinet veterinar
Cabinet veterinar 2017-05-31T11:11:50+00:00

Consultatii si consultanta veterinara

Consultatia este primul pas si poate cel mai important din tot parcursul terapeutic al unui pacient.

 1. Consultatia include anamneza, acea parte in care proprietarul ii spune medicului veterinar motivul pentru care a venit la cabinetul veterinar. Ea include detalii importante ce ghideaza medicul veterinar in urmatorii pasi, aceea de a stabili ce investigatii trebuiesc efectuate pentru a stabili un diagnostic de certitudine. Va rugam, stimati proprietari, sa ne dezvaluiti si cele mai banale lucruri care va vin in minte despre animalul dvs., pentru ca medicul veterinr sa aiba o imagine cat mai completa despre starea patrupedului dvs.
 2. Urmeaza examinarea generala a pacientului (inspecţie, palpaţie, percuţie, ascultaţie, termometrie) care va fi efectuata cu rabdare si profesionalism de catre medicii veterinari din cadrul clinicii noastre.

Consultatia ii va dicta medicului veterinar ce pasi trebuie urmati pentru a stabili cat mai rapid si de o acuratete cat mai buna diagnosticul companionului dvs.

In clinica veterinara Vetcenter practicam medicina veterinara bazate pe evidente, mod de exercitare a profesiei de medic veterinar ce te aduce mai aproape de succesul unor vindecari rapide sau instituirea unui tratament corect si adecvat afectiunilor pacientilor nostri.

 • Consultatii de specialitate si patologie veterinara, consultatii dermatologice, oftalmologice, ortopedice, nutritionale.
 • Consultanta pediatrica, scheme de vaccinare si deparazitare, sfaturi pentru cresterea si dezvoltarea puilor. Indiferent ca este vorba de un pui de pisica sau de caine va putem sprijini in toate aspectele legate de cresterea si dezvoltarea sanatoasa a animalutului dumneavoastra. Serviciile noastre includ: deparazitari interne si externe, scheme de vaccinare, emiterea carnetului de sanatate, a pasaportului, atasarea microcip-ului, sfaturi privind modalitatile de hranire, vitaminizare si suportul mineral al cresterii juniorului (calciterapia, fosfoterapia, managementul balantei nutritionale a juniorului).
 • Consultanta geriatrica si sfaturi pentru ingrijirea seniorilor.
  “Ma ridic mai greu dimineata? Postasul a inceput sa fie mai rapid decat mine? Ma duc la VetCenter…De la o vreme Terry a devenit mult mai zgomotos decat inainte si se mai intampla sa mai faca si in casa. Trebuie sa vorbesc cu dr. Ionut Ciuperca…” Incontinenta urinara? Dureri articulare? Probleme stomatologice? Analizele sunt prea scumpe? Inscrie-te in Programul de Geriatrie Veterinara.
 • Consiliere de specialitate in nutritia, ingrijirea, asistenta, cresterea si dezvoltarea animalelor
 • Intocmire pasapoarte de calatorie, microcipare si pregatire pentru calatorii

Tratamente si terapie specifica

După o consultatie amănunţită urmată, după caz, de investigaţii paraclinice (examene biochimice, hematologice,ecografice etc.) medicul veterinar va stabili diagnosticul şi schema de tratament ce trebuie urmată.

Cheia succesului tratarii animalului dvs. este reprezentata de o foarte bună cooperare între medicii veterinari şi stăpânii de animale.

Fie că este vorba de proceduri clinice simple (injecţii, toaletă auriculară, administrarea medicală orală, clisme, băi terapeutice cu substanţe medicamentoase, etc) sau de proceduri complexe (puncţii ecoghidate, tratamente perfuzabile, etc), tratamentele reprezintă o parte importantă în rezolvarea unei probleme medicale.

Dezideratul nostru, ca echipa medicala veterinara este de a va oferi servicii veterinare de un inalt profesionalism. Din arsenalul nostru in scopul realizarii celor amintite mai sus mentionam respectarea regulilor de asepsie, cunoasterea foarte buna a tehnicii manoperelor medicale, a dozelor medicamentelor folosite si a caii de adminstrare a acestora. Pentru a preveni orice accident in timpul administrarii tratamentului animalele vor fi contentionate (contentionarea reprezinta limitarea miscarilor animalului cu scopul de a preveni ranirea acestuia sau a medicului veterinar, ex. botnita).

Atat lumea medicala umana cat si lumea medicala veterinara se afla intr-o continua evolutie, iar punerea la curent cu cele mai noi tratamente si modalitati de tratare a diferitelor boli face parte din dezvoltarea profesionala a fiecarui coleg din echipa Vetcenter.

 • Tratamente dermatologice, metabolice, nutritionale, hormonale, oftalmologice
 • Terapie intensiva in intoxicatii si otraviri accidentale grave, accidente, traumatisme, stari de soc, stari de lipotimie, accidente vasculare cerebrale, congestii cerebrale
 • Terapie naturista. Homeopatie veterinara. Acupunctura veterinara
  Domenii noi in medicina veterinara mondiala care incep sa remedieze din neajunsurile si lipsurile medicinii veterinare alopate. Colaboram cu Fiziovet pentru a avea access la specializare inalta in terapii complementare.
 • Laserterapie, fizioterapie si tratamentul bolilor coloanei vertebrale. Mai multe pe situl partenerului nostru fiziovet

Ecografie câine și pisică

Sunt situații când informațiile aflate la consultație nu sunt suficiente pentru a putea stabili un diagnostic, atunci medicii veterinari din cadrul Vetcenter apelează la ajutorul imagisticii folosind ecograful veterinar din dotare.

Ecografia reprezintă unul dintre cele mai frecvente examene paraclinice recomandate și efectuate pacienților noștri.

Ecografia este tehnica imagistică utilizată atât în medicina veterinară cât și în medicina umană pentru confirmarea diagnosticului prezumtiv pus în urma consultației.

Examenul ecografic, ultrasonografia sau ecografia este tehnica de investigare ce utilizează ultrasunetele pentru vizualizarea rapidă și în timp real a organelor și țesuturilor corpului.

Ecografia la câine și pisică are mai multe avantaje:

 • Nu doare
 • Nu este nocivă
 • Nu necesită pregătire prealabilă a animalului
 • Nu necesită anestezierea sau tranchilizarea animalului
 • Permite vizualizarea diferitelor organe din cavitatea abdominală
 • Oferă informații prețioase despre dimensiunea, forma și structura organelor interne
 • Se pot detecta formațiuni patologice de la nivelul organelor interne (tumori, chiști, abcese, calculi)
 • Permite vizualizarea lichidelor patologice de la nivelul cavițății abdominale (hemoragii, exudate, transudate)
 • Confirmă starea de gestație (permite examinarea fetușilor pe tot parcursul gestației furnizând informații importante despre evoluția gestației, fără efecte nocive asupra puilor cât și a femelei gestante)

Pentru a putea efectua ecografii cât mai bune și care să ofere cât mai multe informații prețioase medicului veterinar clinician, este nevoie de studiu și participarea la stagii de pregătire în ecografia veterinară. Medicii Vetcenter au participat la diverse conferințe și workshopuri în ecografia câinelui și a pisicii.

Hera, femela Ciobanesc Caucazian, diagnostic ecografic de piometru

Ecografiile se fac cu programare prealabilă, excepție fac ecografiile de urgență, post traumatice cum sunt cele când animalul a fost călcat de o mașină.

Investigatii, analize de laborator si servicii paraclinice

 • Echografie si echocardiografie. (Clinica noastra veterinara dispune de un ecograf Pie Medical Aquilla Vet de ultima generatie, cu ajutorul lui putind fi efectuate ecografii pentru stomac, intestine, ficat, splina, pancreas, ovare , uter, prostata, vezica urinara, suprarenale, cord)
 • Electrocardiograma (EKG)
 • Analize biochimice sanguine (glucoza, uree, creatinina, GPT, GOT, GGT, amilaza si lipaza pancreatica, hemoglobina, trigliceride, colesterol, albumine, fosfor, calciu, magneziu, fosfataza alcalina). Cabinetul nostru utilizeaza combinat metoda biochimiei umede cu biochimia uscata fapt ce atribuie un grad inalt de specificitate si abateri minime.
 • Sumar si sediment de urina
 • Examene parazitologice hematologice (babesioza, dirofilarioza, hemobartoneloza), dermatologice (scabie, demodecie) si coproparazitologice
 • Teste rapide pentru diagnosticul parvovirozei caninei, a maladiei Carre (jigodie), dirofilarioza, FIV (SIDA pisicii), FeLV (Leucemia felina)
 • Antibiograma si examen microbiologic
 • Examen micologic (dermatofiti)

Vaccinări

Zilnic mor animale de toate vârstele, câini și pisici ce puteau fi salvate dacă ar fi fost vaccinate la timp!

Manopera de imunizare (vaccinare) este cea mai simplă metodă de a asigura un status imunitar (anticorpi) împotriva mai multor boli infecțioase care altfel se tratează într-o perioadă îndelungată, implicând mult timp și un tratament costisitor fără ca animalul să nu rămână cu sechele.

Prevenția este preferată în locul tratamentului mai ales în cazul bolilor foarte grave care de cele mai multe ori se termină prin moartea animalului și mai ales în cazul bolilor pentru care nu exista tratament specific.

Bolile infecțioase pentru care există vaccin, dacă sunt contractate la începutul vieții lasă urme pentru totdeauna peste organismul atât de fragil al animaluțelor.

Peste 8 boli la câini și peste 5 boli la pisici pot fi prevenite prin vaccinarea anuală!

În primul an de viață se vor efectua mai multe vaccinari conform schemei de vaccinare recomandată de producatorul vaccinului, pentru a obține o imunitate solidă la animalele tinere care sunt cele mai sensibile la bolile infecțioase. Dar vaccinarea din primul an nu asigură imunitate pentru toata viața, acesta fiind motivul pentru care se face rapel anual de la data ultimului vaccin.

Un stăpân responsabil de sănătatea animalului dar și de sănătatea lui și a familiei sale își va vaccina animalele la timp.

Știm că sunteți ocupați și mai uitați când este data vaccinării, pentru asta puteți opta pentru una dintre metodele de reaminitire disponibile la noi în clinica: apel, mesaj sau mail cu o săptămână înainte încat să aveţi timp să deparazitați intern și extern animalul și apoi să îl vaccinați in timp util.

E foarte important ca vaccinul să fie inoculat de un medic veterinar care are pregatirea medicală încât riscurile post vaccinale să fie minime și să se efectueze un act medical care să servească scopului imunizarea animalului. Vaccinurile nu sunt “simple injecții”, ele sunt produse biologice, cu regim special de depozitare ce vor declanșa în organism producerea de anticorpi împotriva anumitor afecțiuni.

De asemenea vaccinarea animalelor se va face după ce animalul a fost consultat de medicul veterinar, pentru că NU se vaccinează animalele bolnave sau suspecte de îmbolnăvire.

La pisici majoritatea bolilor infecțioase se transmit pe cale respiratorie astfel încât viaţa exclusiv în casa nu reusește să le protejeze de aceste boli şi tot vaccinarea rămâne singura soluţie.

Atât puii de pisici cât şi cei de câine vor fi izolați de celelalte animale din casa până se finalizează schema de vaccinare, tot ca o restricție până la instalarea imunității animalele nu vor avea acces afară sau în locuri unde au mai stat animale anterior.

Pentru un start bun in viaţă, se recomandă vaccinarea femelelor gestante în prima sau a doua treime a perioadei de gestație sau în perioada de alăptare pentru a transmite anticorpi prin placenta sau lapte puilor.

Vaccinarea nu protejează animalele împotriva tuturor îmbolnăvirilor, ci numai împotriva acelora pentru care au fost vaccinate.

La centrul medical veterinar Vetcenter Otopeni găsiți întotdeauna vaccinuri de calitate superioară! Nu facem compromisuri la calitatea produselor biologice!

Chirurgie veterinara

 • Ortopedie
 • Oncologie veterinara, tumori mamare, osoase, genitale, dermoepiteliale
 • Obstetrica – ginecologie, cezariene, ovariohisterectomii si orhidectomii, piometru, uretrostome, litiaza urinara
 • Gastroenterologie – sindromul de dilatatie – torsiune gastrica, invaginatii, corpi straini
 • Oftalmologie – entropion – ectropion
 • Stomatologie – extractii dentare, detartraje, abcese apicale

Deparazitari Interne

Paraziţii interni sau endoparaziţii reprezinta un factor de risc pentru sănătatea câinilor şi pisicilor dar şi pentru oameni, de aceea este absolut necesar ca animalul dumneavoastră de companie să fie deparazitat intern cu regularitate.

Paraziţii interni cei mai frecvent întâlniţi la animalele de companie sunt ascarizii (viermii rotunzi sau limbricii) şi teniile (viermii laţi). Aceştia produc la animale tulburări digestive, semne nervoase, apetit capricios, prurit anal (când animalul se freacă cu fundul de podea), crampe abdominale. Ȋn cazul în care puii de câine sau pisica prezintă infestaţie masivă poate surveni chiar moartea. Puii se nasc în peste 85% din cazuri infestaţi cu viermi rotunzi, deoarece viermii rotunzi se transmit transplacentar de la femela la pui iar cu ceilalţi paraziţi interni se infestează dupa naştere, din cuib sau mediul extern.

Diagnosticul se pune macroscopic, când parazitii pot fi observaţi cu ochiul liber în fecalele puilor sau microscopic prin examen coproparazitologic.

poz

Examen coproparazitologic efectuat în cadrul Vetcenter Otopeni

Medicii veterinari vă recomandă efectuarea examenelor coproparazitologice înainte de deparazitarea internă!

Tratamentul constă în administrarea produselor antiparazitare care au spectru de acţiune pe paraziţii decelaţi la examenul coproparazitologic.

Chiar dacă este o manoperă uzuală, vă recomandăm să cereţi sfatul medicului veterinar înainte de administrarea produselor antiparazitare. Pentru a evita eventuale intoxicaţii, acestea se vor administra numai la recomandarea medicului veterinar.

Prevenţia rămâne recomandarea nr. 1 a medicilor veterinari!
Transmiterea paraziţilor interni poate fi evitată prin:

 • examenul coproparazitologic efectuat de 2 ori pe an
 • respectarea regulilor de igienă
 • deparazitarea internă regulată

Tot un parazit intern dar care nu era foarte prezent în trecut dar din ce in ce mai frecvent diagnosticat este Giardia, animalul infestat cu Giardia sp. nu prezintă semne clinice în majoritatea cazurilor, însă pot aparea diaree acută, intermitentă sau cronică, animalele având apetit dar slăbind vizibil. Diagnosticul giardiozei necesită pe lângă un examen clinic amănunţit examen paraclinic specific.

Ȋn cadrul centrului medical veterinar Vetcenter puteţi efectua examene coproparazitologice, testare pentru Giardia sp. şi trata aceste parazitoze.

Deparazitari externe

Paraziţii externi sau ectoparaziţii reprezintă un factor de risc pentru sănătatea câinilor şi pisicilor dar şi pentru oameni, de aceea este absolut necesar ca animalul dumneavoastră de companie să fie deparazitat extern cu regularitate. Pe lângă disconfortul creat atât proprietarului cat şi animalului care simte nevoia să se scarpine continuu şi prezintă o stare de nelinişte, paraziţii externi pot transmite boli care pot afecta oamenii. Tratarea bolilor animalelor de companie necesita timp, bani şi disponibilitate din partea proprietarului, de aceea prevenţia rămâne recomandarea numarul 1 a medicilor veterinari.

Paraziţii externi sunt reprezentaţi de căpuşe, purici, ţanţari!

Pentru a utiliza cea mai eficientă şi potrivită soluţie antiparazitară cereţi sfatul medicului veterinar care în funcţie de particularităţile stilului de viaţă şi mediului unde trăieşte animalul alege tipul de deparazitare externă.

Piaţa de produse de deparazitare externă este foarte vastă, fiecare proprietar găsind o variantă care să îi fie la îndemână şi conformă cu principiile lui de viaţă, de la produse medicamentoase sub formă de pipetă spot-on, comprimate, comprimate masticabile, zgărzi până la produse naturale pe bază de uleiuri esenţiale din diverse plante.

Ȋn topul afecţiunilor transmise de paraziţii externi se afla BABESIOZA transmisă de CĂPUŞĂ, în zona de nord a capitalei, Otopeni, Tunari, Snagov, Corbeanca are o incidenţă foarte mare, în fiecare an înregistrându-se numeroase cazuri. Căpuşele sunt purtătoare ai unor paraziţi microscopici, uniceluri numite babesii, ce se transmit animalului prin muşcatura lor. Aceste babesii, odata inoculate migrează şi se localizează în interiorul hematiilor (globulele rosii) unde se multiplică rapid şi distrug hematiile. Boala este foarte gravă şi cu o evoluţie rapidă, ducând cel mai frecvent la moartea animalului dacă nu se instituie tratamentul cât mai curând. Semnele clinice nu sunt specifice, putând să apară un simptom sau mai multe: febră, apatie, anorexie (lipsa poftei de mâncare), anemie, icter, urinare brun-maronie. Diagnosticul se pune de către medicul veterinar dupa efectuarea mai multor examene paraclinice: hemoleucograma, frotiu din sânge, biochimie.

Cea mai frecventă afecţiune cauzată de PURICE este DERMATITA ALERGICA la înţepătura de purici. Odată cu înţepătura lor, puricii inoculează o substanţă alergenă care duce la înroşirea pielii, căderea părului, nelinişte, agitaţie, scărpinat intens până la automutilare şi apariţia de eczeme şi chiar plăgi infectate. Este o afecţiune ce poate afecta şi omul.

Eficacitatea tratamentului depinde de momentul instituirii acestuia, de numarul de paraziţi prezent pe animal şi în mediul lui de viaţă şi de gradul de afectare al organismului (animalele în vârstă sunt mai sensibile, de asemenea animalele cunoscute cu sensibilitate hepatică şi renală, animalele cărora din diverse motive li s-a extirpat splina).

O alta afecţiune severă transmisă prin înţepătura de ŢANŢAR este DIROFILARIOZA. Odată cu înţepătura sa, ţânţarul poate inocula larva unui vierme nematod (Dirofilaria immitis), acesta migrează până în arterele pulmonare, unde suferă evoluţia finală, transformându-se într-un vierme adult de aproximativ 20-30 cm. În anumite condiţii, aceşti viermi pot migra din arterele pulmonare în ventriculul drept, cauzând manifestări cardiorespiratorii severe şi moarte. Adaptarea climatică şi genetică a parazitului şi a gazdei intermediare a condus în ultimii ani la lărgirea hărţilor endemice ale dirofilariozei, astfel această boală s-a răspândit progresiv din regiunile subtropicale către zonele cu climă temperată (inclusiv teritoriul României).

Despre Dirofilarioza si tratamentul ei am scris doua materiale pe care le gasiti pe site la categoria Articole Veterinare:  http://www.vetcenter.ro/2014/11/dirofilarioza/ şi http://www.vetcenter.ro/2016/06/dirofilarioza-preventie-si-tratament/

pic

 

Fii apărătorul câinelui tău împotriva paraziţilor externi!

Zone deservite de catre medicii nostri veterinari: Otopeni, Tunari, Dimieni, Balotesti, Corbeanca, Petresti, Tancabesti, Peris, Saftica, Snagov, Vladiceasca, Ciofliceni, Ghermanesti, Izvorani, Ciolpani, Silistea Snagov, Bucuresti (Zonele Pipera, Iancu Nicolae, Baneasa, Jandarmeriei, Barbu Sisesti).