Atenție la ariste!
Aristele sunt spice de iarbă!

Sunt acele spice care atunci când trecem prin iarba ni se prind de pantaloni, șosete sau șireturi. Acestea sunt prevăzute cu niște ghimpi minusculi cu ajutorul cărora se prind de blana animalelor.
Ghimpi sunt astfel așezati încât arista odată pătrunsă într-un țesut se va deplasa doar pe direcția înainte. Dacă este observată la timp poate fi extrasă cu o pensetă după care se aplică betadină.
Odată pătrunsă în straturile profunde ale pielii provoacă abcese fiind necesară intervenția chirurgicală și administrarea de antibiotice. Este foarte greu de localizat, neputand fi vizualizată radiologic sau ecografic.
Aristele penetrează foarte ușor pielea animalelor migrand spre interior. Le întâlnim în zona labelor, nas, cap, urechi, burtă, în pliurile pielii, în zona inghinală.

Semne care pot indica prezența unei ariste:
– nas: strănut persistent cu sau fără sânge
– ochi: se inflamează, se înroșesc, lăcrimează
– gât: tuse înecacioasă
– lăbuțe: animalul șchioapătă, se linge insistent
– piele: se mușcă încercând să și-o scoată
– zona genitală: lins
– urechi: animalul își scutură puternic capul, se freacă de covor sau alte obiecte

O aristă în nas îl va face pe câinele dvs să strănute des, să respire cu dificultate, să îi curgă nasul, să se scarpine la nivelul nasului.

O aristă în ochi este extrem de dureroasă. Vizita la medicul veterinar este o urgență. Câinele o să aibă ochii umflați, o să țină închis ochiul afectat, o să îi “curgă” ochiul, pleoapa a treia o să fie vizibilă. Mulți câini își freacă fața de podea sau dau cu lăbuța.

O aristă în piele va forma o protuberanță (umflatură) care conține puroi, cu o gaură de intrare vizibilă iar câinele se va linge insistent.
Arista în piele dă complicații, arista poate migra prin corp.

Măsuri de protecție:
– evitarea zonelor cu vegetație înaltă
– inspectarea atentă a patrupedului după fiecare vizită în natură

Uneori pentru a îndepărta o aristă, e necesar să sedăm animalul. Sedarea câinilor și pisicilor va fi efectuată de medicul veterinar anestezist. Experiența și cunoștințele aprofundate vor minimiza riscurile sedării.