Scriu azi dupa două zile în care am răspuns pentru Antena 1 și B1 despre ivermectină…acest medicament antiparazitar utilizat la câine, oi, vaci și porci. De ce e utilizat doar la aceste specii?

Pentru că doar pentru ele a fost testat și autorizat că să le poată fi administrat.

De ce nu dăm medicamente neautorizate? Pentru că autorizarea însemnă că a fost testat pentru specia respectivă și cunoaștem efectele dar mai ales reacțiile adverse.

În momentul asta există un interes major pentru ivermectină pentru că a apărut o informație că ar opri replicarea lui Sars-Cov-19, acest virus care ne-a schimbat fundamental viața.

Scriu pentru că vreau să vă invit să fiți rezervați și echilibrați în fața acestei informații.

NU există studii clinice despre utilizarea ivermectinei în infecția cu Covid-19.

O să mă rezum la partea pe care o cunosc cel mai bine, medicina veterinară a animalelor de companie. Ivermectina este autorizată, deci se poate folosi doar la câine, NU și la pisică.

În funcție de boala pe care se dorește să o tratăm cu ivermectină, parazitoză internă sau externă doza variază de la 1-1,5 comprimate/10 kg. Asta ar fi primul pas care pe mine m-ar opri să folosesc un medicament de uz veterinar în tratarea unei probleme de sănătate la oameni: DOZA.

Singura diferență dintre un medicament și o otrăvire, este DOZA! De aceea în momentul asta nu aș recomanda să se ia acest medicament până nu știm care este doza, dacă se va dovedi eficient în stoparea replicării Covid-19 și in vivo, nu doar in vitro cum arată studiile efectuate până în prezent.

Ivermectina acționează asupra paraziților prin paralizia sistemului lor nervos.

În Africa a fost utilizată pentru tratarea unei parazitoze cu localizare oculară, dar pacienții tratați cu ivermectină au ORBIT.

Închei spunându-vă că la câine, dacă se supradozează poate să apară: anorexie, deshidratare, scădere în greutate, semne nervoase de tip tremurături, midriază – dilatarea pupilei, ataxie – incapacitatea de a-și coordona mișcările.

Cu toții ne dorim să revenim la o viață normală, aveți grijă ce alegeți pentru sănătatea dvs!

 

Dr. Karla Radi-Ciupercă