Năpârlirea vine la pachet cu pisica, există doar o situație când nu se aplica aceasta regulă, când deții o pisică din rasa Sphinx (Sfinx).

Pisica rasa Sfinx, sursa Google

Năpârlirea e un proces natural, întâlnit atât la pisici cât și la alte animale al căror corp e acoperit cu blană. Năpârlirea este modul corpului de a înlocui părul mort cu unul nou.

Pisicile care trăiesc atât în casă cât și afară năpârlesc major cam de doua ori pe an, primavara și toamna, ele având nevoie de mai multa blană iarna.

Pisicile care stau în casa pot să năpârlească continuu, în cantități mai mici, dar constante.

Ce factori influențează năpârlirea pisicii?

Cercetatorii cred că schimbările de temperatură de la un anotimp la altul influențează năpârlirea blănii. Însă, factorul care influențează cel mai mult năpârlirea la pisici este lumina din mediul în care ea trăiește. Cu cât pisica va sta mai mult la lumina naturală cu atât mai mult va năpârli. Acest fenomen se întamplă atât la pisicile sterilizate cât și la cele nesterilizate.

Pisicile care au acces afară și petrec mult timp la soare la sfârșitul primăverii vor avea o năpârlire accentuată, năpârlire care va dura câteva săptămâni. Deci pisicile care stau și afara și în casă își schimbă blana la începutul iernii și la începutul verii.

Pisicile care traiesc doar in casa naparlesc cantitativ mai putin, dar o fac tot anul.

Ce putem să facem pentru a reduce năpârlirea?

O vizită la cabinetul veterinar e recomandată pentru a stabili dacă există o problemă de sănătate care determină căderea părului sau vorbim de năpârlirea fiziologică.

Pașii pentru a reduce năpârlirea:

  • oferă-i o hrană sănătoasă, cu carne și proteine de bună calitate și acizi grași esențiali
  • periaz-o de câteva ori pe săptămână cu o perie specială cu țepii care nu zgârie pielea
  • o vizită la salonul de cosmetică pentru îmbăiere sau periere și uscarea părului cu sofiatorul
  • pipete care se administrează săptămânal cu acizi grași esențiali, minim o lună
  • pastiluțe masticabile (bune la gust) special create pentru pielea și blănița pisicii
  • deparazitarea externă tot timpul anului

Dintre toate rasele de pisici doar cele din rasa Cornish Rex care au blana scurtă și cârlionțată prezintă o năpârlire minimă. La ele procesul de năpârlire e prezent, dar mai puțin decât la celelalte rase de pisici.

Am scris la început despre pisicile din rasa Sfinx, ele nu năpârlesc pentru ca nu au blană iar asta poate însemna multe probleme de piele si restricții pentru aceste pisici, pentru că blana are rol protector.

Vă așteptăm la cabinet sau pe mail la contact@vetcenter.ro pentru a discuta mai multe despre sănătatea animalelor!

 

Dr. Karla Radi-Ciupercă

Medic Veterinar