Entropionul este o problemă de sănătate întâlnită mai des la câini și mai rar la pisici.

Pentru ca am început să scriem despre pacienții clinicii noastre veterinare, cel mai recent pacient diagnosticat de medicii noștri veterinari a fost un motan, din rasa Main Coon. Jasp este un pui superb de doar 6 luni care s-a prezentat inițial la o consultație pentru că ținea un ochi închis, apoi a început să fie deranjat de ceva la ambii ochi.

Entropionul este o modificare a poziției pleoapelor, fiind caracterizată prin răsfângerea către globul ocular a marginii libere a acesteia. Marginea liberă a pleoapei va avea o acțiune iritativă asupra ochiului, mai exact asupra tegumentului și cililor și poate determina leziuni corneene de diferite grade (de la simpla eroziune până la ulcer cornean si perforarea corneei. Uneori, ani de zile sunt tratate fără rezultat aceste leziuni corneene secundare entropionului.

În anii anteriori examinam pacienți feline din rasa Persană, acum că au devenit mult mai populare pisicile din rasa Main Coon vedem și la ele această afecțiune.

În funcție de localizare, entropionul poate fi superior, inferior, cantal sau total. În funcție de gradul de răsucire a marginii libere a pleoapei către cornee, entropionul poate fi de 45 de grade (ușor), de 90 de grade (moderat) și între 180 și 360 de grade (sever).

Pacientul cu entropion este un pacient care manifestă durere oculară evidențiată la examenul oftalmologic prin epiforă (lacrimare continuă) și blefarospasm de diferite grade.

Pentru Jasp s-a optat pentru intervenția chirurgicală, efectuată de medicul nostru chirurg alături de medicul anestezist care i-a personalizat și adaptat anestezia pe toată durata intervenției.

Jasp e bine, are de furcă cu gulerul de protecție care nu a rezitat prea mult și a fost găsit abandonat prin casă. Spre bucuria tuturor nu și-a umblat la operație și nici nu s-a frecat cu fața de vreun fotoliu sau covor. Aș spune că pentru Jasp gulerul e cea mai deranjantă problemă din toată situația lui, dar cele 7 zile vor trece repede și ne va ierta ca i-am pus gulerul.