Deschidem secțiunea despre pacienții VetCenter Otopeni cu un caz de criptorhidie, afecțiune ce a început să fie din ce în ce mai frecventă. Poate ani de zile nu am întânit cazuri de criptorhidie, îmi vine rapid în minte un caz, cățel rasă comună, Piticot văzut acum vreo 5 ani și de atunci pauza, până anul asta când am avut doi pacienți cu această problemă.
Ce este criptorhidia?
Cuvântul criptorhid are originea în limba latină și înseamnă floare ascunsă. 🙂
Fiecare animal se naște cu glandele sexuale în cavitatea abdominală, în apropierea rinichilor.

În viața intrauterină, când un animal are cromozomul Y, hormonul androgen face ca aceste glande sexuale să se transforme în testicule, dacă nu există un cromozom Y, glandele sexuale evoluează în ovare și rămân în cavitatea abdominală pe tot parcursul vieții. Fetus fiind, creșterea cantității de testosteron determină testiculele să coboare către scrotum. Testiculele sunt susținute de un ligament, numit ligament gubernacular, ligament care în drumul spre scrot traversează canalul inghinal.

De obicei la vârsta de 6 săptămâni, cățelușii au ambele testicule coborâte. Există și situații când acest proces se prelungește până la vârsta de 4 luni, chiar 7 luni, în cazuri excepționale. Astfel, dacă puiul dvs nu are testiculele coborâte până la vârsta de 7 luni, sunt șanse minime să se mai întâmple.

Criptorhidia este o afecțiune genetică. Dacă un mascul criptorhid se reproduce, este foarte probabil să producă pui criptorhizi. Femele sunt purtătoarele genei.

Pacientul despre care vorbim azi e un mascul de 1 an, rasa Cavalier King Charles Spaniel.

După consultarea lui s-a discutat cu proprietara despre analizele de sânge preoperatorii care au avut ceva modificari ce vor face tema altei postari. Pacientul a fost operat de chirurgul nostru și a beneficiat de anestezie inhalatorie și monitorizare cardio-pulmonară pe toată durata intervenției, efectuată de medicul nostru anestezist.

Motivele pentru care s-a recomandat înlăturare testiculelor din cavitatea abdominală sunt în primul rând de natură etică, pentru a nu transmite gena mai departe, apoi sunt pericolele pentru sănătatea pacientului, existând risc crescut de cancer, chiar de zece ori mai mari sunt șansele să tumorizeze un testicul care nu se găsește in scrot. Un risc al acestei afecțiune poate fi torsionarea testiculului care va genera hemoragie, aspect ce pune în pericol viața câinelui. Hemoragia internă este o urgență medicală.

Problemele comportamentale sunt mai frecvente la câinii criptorhizi. Faptul ca acel testicul e în abdomen unde are o mai bună irigare cu sânge decât în locul unde ar fi trebuit să fie de fapt îl face să secrete mai mult testosteron, ceea ce va duce la agresivitate, urinare teritorială (marcare).

Am pus și o poză de la finalul operației, pacientul nostru având mai multe incizii de mici dimensiuni. El s-a recuperat rapid și acum se bucură de venirea primăverii.