Iepurii capătă din ce în ce mai mult teren ca animale de companie.

Blănița pufoasă, fața lor simpatică, drăgălășenia și marketingul sărbătorii pascale i-au adus în casele nostre.

Am avut iepuri acum aproape 20 de ani, dintr-o dorință de-a tatălui meu de a crește acestă specie, eu le făceam curățenie pe atunci. Eram încă în liceu, nu știam că voi alege să studiez medicina veterinară. Când efectivul nostru de iepurași a ajuns la 15, au început să se îmbolnăvească și să moară, rând pe rând.

Mai târziu am aflat cauza: mixomatoza.

Mixomatoza este o boala virală, infecțioasă, adică se transmite de la un iepure la altul, este provocat de un poxvirus și provoacă moartea animalului.

Un iepuraș bolnav de mixomatoză va avea niște umflături la ochi, urechi și în zona genitală.

Boala se transmite prin înțepătura altor insecte hematofage (țânțari, purici), prin furaje care au intrat în contact cu iepurași bolnavi, prin utilizarea acelorași ustensile când se curăță cușca lor.
Tratarea mixomatozei nu este tot timpul un succes, tratamentul constând în tratarea simptomelor ca în cazul tuturor virozelor . Singura măsură cu adevarat eficientă este vaccinarea.

 

Ce este mixomatoza

Sursa poze: Google

O altă boală ce ne poate răpi bucuria de a avea un iepuraș este boala hemoragică a iepurilor. Este o boală provocată tot de virus și este la fel de periculoasa ca precedenta.

Din păcate boala se transmite cu ușurintă, fie prin insectele care se hrănesc cu sânge, fie prin contact direct între iepurele bolnav și cel sănătos.

La boala hemoragică a iepurelui tratamentul cu antibiotic nu are efect, iar tratarea simptomatică nu are prea mult succes.

Singurul mod de a preveni această boala este vaccinarea.

Iepurii se vaccinează începând cu vârsta de 10 săptămâni. Pentru a preveni boala se administrează și pipete de deparazitare externă care au rolul de a ține insectele hematofage la distanță.

Vaccinarea se poate efectua în cadrul clinicii veterinare VetCenter Otopeni cu o programare prealabilă la 072 55 88 667.

Imunitatea se instalează complet la 9 zile de la administrarea vaccinului pentru virusul mixomatos și la 10 zile față de infecția cu virusului bolii hemoragice a iepurelui.

Vaccinul se repetă la 6 luni.

Să aveți viată lungă împreună!