Începând cu anul 2014, microciparea și sterilizarea câinilor cu stăpân din Romania, este obligatorie!!!

Azi ne concentrăm atenția asupra microcipării, manoperă medicală ce a născut mai multe controverse.

S-a născut întrebarea dacă microciparea este utilă, dacă doare, dacă poate fi urmărit câinele prin GPS, dacă va face cancer de la microcip.

În primul rând să lămurim în ce constă operațiunea de microcipare: este o injecție cu o seringă specială sub pielea câinelui, pisicii, iepurelui, dihorului, în zona dintre umeri.

Microcipul în funcție de model, poate avea dimensiuni între 7 și 12 mm lungime și 1,6-2mm diametru. Acul acestei seringi în care se găsește microcipul este mai gros decât un ac normal. Cel mai frecvent după injectare apare puțin sânge care se oprește fără alte intervenți, simpla apăsare cu o compresă de tifon e suficientă.

Din dorința de a fi cât mai plăcută această manoperă am utilizat cele mai mici microcipuri.

Microcipul arată ca un bob de orez iar la citirea lui cu un dispozitiv numit cititor de microcipuri apare pe ecran un număr format din mai multe cifre.

Simpla microcipare nu este suficientă dacă se pierde câinele. Pentru a fi de ajutor microciparea vine împreună cu înregistrarea în RECS (Registru de Evidență a Câinilor cu Stăpân) și emiterea unui carnet de sănătate înseriat, adică o sa aibă un număr unic notat pe el.

Toate aceste manopere pot fi realizate de oricare dintre medicii veterinari din cadrul clinicii veterinare VetCenter Otopeni.

Câinele nu poate fi urmărit prin GPS, microcipul stochează doar un cod format din 15 cifre și atât. Nu emite unde, radiații. Primele 3 cifre ale codului reprezintă codul de țară, codul României începe cu 642.

Microcipul este steril, nu provoacă infecție sau cancer.

În cazul în care v-ați pierdut câinele, trebuie să vă anunțați medicul veterinar pentru a fi declarat pierdut în programul RomPetID. Dacă vă este găsit câinele de cineva de bună credință care îl va duce la medicul veterinar pentru scanare și se găsește proprietarul, medicul va contacta proprietarul. NU avem dreptul să furnizăm datele proprietarului, conform prevederilor GDPR.

 

Dr. Karla Radi-Ciupercă, medic veterinar VetCenter Otopeni