Aseară am primit un mesaj de la un prieten: ”Care e cea mai bună metodă de dezinfecție a cățelușilor după ce îi aduci de la plimbare?”

Știam că săpunul omoară membrana lipidică a virusului Corona, noul COVID-19, așa că primul gând a fost să îi spălăm cu săpun pe labuțe. Apoi gândul mi-a zburat la toate informațiile auzite la conferințele de Dermatologie veterinară în care ni se spunea că nu avem voie să utilizăm șampon de oameni pe pielea animalelor, ele având un pH al pielii diferit de al nostru și că am putea crea dezechilibre, ce duc cel mai frecvent la micoze cutanate.

Așa că înapoi la dilema mea, care e cel mai bun produs?

Și trinc: șampon cu clorexidină! Asta e! Șamponul se utilizează pentru tratarea afecțiunilor dermatologice la câini și pisici. Clorexidina este utilizată ca antiseptic atât de chirurgi înainte de operație, cât și de oameni. E sigură pentru utilizarea pe pielea oamenilor și a animalelor.

Medicii veterinari utilizează clorexidina în tratamentul problemelor dermatologice, probleme ale gingiilor și infecții auriculare.

Fiind un virus atât de recent, nu există studii despre eficiența clorexidinei împotriva COVID-19. Literatura de specialitate amintește despre clorexidină și gripa aviară, produsă de virusul H5N1. Produsele cu clorexidină aduc un aport valoros în lupta împotriva gripei aviare în fermele de păsări și zonele infectate.

Revenind la patrupezii noștri, dacă la plimbare au obiceiul să miroasă pe jos îi veți scoate la plimbare doar cu botniță. Nu lasați alte persoane să îi mângâie, nu ieșiti la plimbare cu animalele în grupuri, nu lasați câinii liberi în țarcuri să se joace unii cu alții.

Revenind la șamponul cu clorexidină, după plimbare umeziți blănița de pe lăbuțe cu apă, adăugați șampon cât să acoperiți suprafața cu spumă, lasați să actioneze 1-2 minute, clătiți din abundență și uscați bine, chiar cu uscătorul de păr pentru a nu rămâne zona umedă.

Găsiți șampoane cu clorexidină în majoritatea cabinetelor veterinare și la farmaciile veterinare.

Pentru orașele în care s-au dezinfectat străzile, cum este Otopeni sau București, spălați obligatoriu lăbulețele și nu îi lăsați să se lingă, dezinfectantele folosite pe stradă pot crea probleme digestive, de tip hipersalivație, voma, diaree.

Pe noi ne găsiți la cabinet, dacă aveți întrebări răspundem cu drag la 0725588667. Facem în continuare vizite la domiciliu, cu programare prealabilă. Suntem online pe mesageria paginii de Facebook a cabinetului: https://www.facebook.com/VetCenterOtopeni