Celulele sanguine se formează și se dezvoltă cel mai mult în măduva spinării, care este țesutul localizat în interiorul oaselor. Sângele are mai multe funcții importante pe care le îndeplinește când circula prin organism. Transporta oxigen și nutrienți vitali (vitamine, minerale, lipide și glucide) către țesuturi. Transporta dioxidul de carbon către plămâni pentru a fi expirat și reziduuri metabolice către ficat și rinichi pentru a fi metabolizate și eliminate din organism. Transporta hormoni, care sunt mesageri chimici, către diverse părți ale organismului, permitând diverselor organe să comunice între ele. Sângele mai conține celule ce luptă cu infecțiile sau controlează hemoragiile.

Există 3 tipuri de celule sanguine: eritrocite (globule roșii sau hematii) care furnizează oxigen organismului, leucocite sau globule albe care protejează organismul împotriva infecțiilor și trombocitele sau plachetele sanguine care ajută la formarea coagulilor în hemoragii.

Bolile celulelor sanguine pot fi variate. Ele pot să apară ca un răspuns normal la diverse boli, de exemplu numărul leucocitelor poate crește foarte mult ca răspuns la o infecție sau o boală. Pot să apară și ca boli primare ale sângelui (leucemie, trombofilie, anemii). Anormalitățile pot fi cantitative (prea multe sau prea puține celule) sau calitative ( celulele nu își îndeplinesc funcțiile). Numele anumitor boli ale sângelui descriu disfuncția celulei sanguine:

  • ”filia” – creșterea numarului de celule de acel tip – neutrofilia
  • ”oză” – creștere anormală a acelui tip de celule sau poate defini procesul de degenerare – limfocitoză
  • ”penie” – scăderea numărului de celule de acel tip – neutropenia
  • ”liză” – distrucția unui tip de celule – hemoliză
  • ”emia” – prezența unei substanțe în sânge – policitemia
  • ”stază” – oprire sau stabilizare – hemostază

    Așa cum exista mai multe grupe de sânge la oameni, așa există mai multe grupe sanguine la câini, pisici, cai și alte animale. Există în București o bancă de sânge care functionează ca cea umană, e nevoie de donatori câini sau pisici. Tot la banca de sânge se fac testari de grupă pentru sângele ce urmează să fie transfuzat pacienților în timpul operațiilor sau urgențelor sau bolilor anemiante.

    Analiza sângelui se numește hemogramă, ea numară celulele, pentru a determina tipul de celule sanguine acestea se analizează la microscop. Clinica noastră vă pune la dispoziție ambele servicii, prin aparatura din dotare.

    Dr. Karla Radi-Ciupercă, medic veterinar Vetcenter Otopeni