Şi câinii si pisicile au nevoie de detartraj!

 

 

tartruŞi animalele de companie (cainii, pisicile) au probleme cu dinţii, şi ele au dureri, li se formează placă bacteriană, le miroase gura urat şi trebuie duse la stomatolog. Un detartraj pentru prietenul tău patruped este recomandat cel putin o data pe an.

Detartrajul efectuat de două ori pe an, perierea zilnică a dinţilor, cât şi o atenţie mai mare la hrana pe care i-o oferi câinelui tău pot să îl ferească de apariţia tartrului şi de alte complicaţii la rinichi, ficat şi inimă.

 

Sursa foto: abbeyvets.blogspot.com

Dacă salivează excesiv, prefer sa manance doar alimente moi sau lichide, prezintă durere la atingerea gurii, miros urât al respiraţiei, umflături la nivelul maxilarului sau ganglionii măriţi în volum este cazul că mergi cu animalul la medicul veterinar.

Bineînţeles nu puteti să observati mereu toate aceste semne, ci doar câteva sau chiar doar unul dintre ele.

Cauza cea mai frecventă a afecţiunilor este prezenţa plăcii bacteriene. Aceasta se formează ca urmare a ataşării bacteriilor la nivel dentar, în decurs de câteva zile realizându-se mineralizarea şi formarea unei suprafeţe rugoase, propice adăugării unor noi straturi.

Pe măsură ce placa avansează, aceasta irită gingia ducând la apariţia gingivitei şi periodontitei.

În timp, flora bacteriană îşi modifică structura şi aşa apare mirosul neplăcut. În afară de acest tartru, putem să observăm chiar şi manifestări tumorale ale gingiilor cum este cazul epulisului, des întâlnit mai ales la boxer, doberman şi metişi.

În cazuri mai grave, apar fracturi ale dinţilor sau carii severe ce pot duce la pierderea dintelui. Sunt mai afectate rasele de talie mică ca urmare a spaţiilor interdentare mai mici, a duratei de viaţă mai mare şi a dietei.

Iată câte probleme putem astfel să identificăm la câine sau la pisică, de aceea este necesar să mergeti periodic la un control stomatologic, într-un cabinet veterinar unde există utilităţile pentru astfel de intervenţii.

Controlul periodic ar trebui efectuat la fiecare 6 luni, chiar şi în cazul în care nu există semne de îmbolnăvire.

Metode de curăţare a dinţilor

Tratamentul afecţiunilor dentare depinde de cauză. În cazul plăcii bacteriene, se recomandă detartrajul şi administrarea unor produse medicamentoase, care să combată flora bacteriană din cavitatea bucală.

In centru medical Vetcenter Otopeni efectuam doar detartraj cu ultrasunete sub anestezie, pentru a ii oferi câinelui sau pisicii cel mai bun tratament, care sa isi atinga scopul de a inlatura tartrul si a preveni aparitia altor afectiuni concurente, ce pot aparea la detartrajul mecanic (se utilizeaza o chiureta cu care se zgarie smaltul dintelui si de cele mai multe ori provoaca leziuni ale gingiei).

Există şi produse speciale, de tip os artificial, care prin rosul periodic previn formarea tartrului.

De asemenea, sunt pe piaţă şi produse cu rol de prevenire a formarii tartrului la caine, cum sunt apa de gura ce se amestecă cu apa de băut, dând un miros plăcut respiraţiei sau geluri ce se aplica regulat, noi recomandăm gelul pentru ca se mentine mai mult timp in cavitatea bucala si ai certitudinea ca a fost aplicat, apa de baut poate fi varsata si asa se pierde rolul ei benefic.

Nu în ultimul rând, puteţi spăla câinele periodic pe dinţi. La pet-shop-uri sau în clinicile veterinare găsiţi paste de dinţi şi periuţe speciale.

Lipsa igienei dentare produce foarte timpuriu o gingivită marginală şi, mai apoi, cu trecerea timpului, apare boala parodontală care poate duce la pierderea dinţilor. De asemenea, neîngrijirea dinţilor duce implicit şi la apariţia unui miros mai puţin plăcut.

Cred ca pentru proprietari, halena sau mirosul neplacut al gurii companionului, care de ce mai multe ori este considerat membru al familiei este principalul motiv pentru care se prezinta la o consultatie stomatologica si foarte bine fac, efectuarea unui plan de tratament timpuriu pentru tartru ducand la prevenirea decolarii gingiei de pe dinte si astfel nu mai riscam ca animalul sa isi piarda dintii. Doar acest aspect ar trebuie să fie singur un stimulent pentru efectuarea igienei dentare.

Igiena efectuată de către un specialist, respectiv de un medic veterinar, este necesar să fie realizată cam de două ori pe an. La fel ca la om, detartrajul trebuie efectuat exclusiv cu detartrorul cu ultrasunete o dată la şase luni.

Totuşi, ţinând cont că o astfel de operaţiune se face sub anestezie totală în cele mai multe cazuri, pentru minimizarea timpului de sedare este imperioasă experienţa operatorului şi tipul de anestezie folosit.

La Vetcenter puteti opta pentru 3 tipuri de anestezie: anestezie generala cu revenire lenta (neuroleptanalgezie), anestezie generala cu revenire rapida si anestezie inhalatorie (cea mai sigura modalitate de anestezie).

Teama stăpânilor cu privire la anestezie este mai mult iluzorie, nefondată ştiinţific şi mai ales din lipsă de cunoştinţe de specialitate.

Anestezia efectuată corespunzător cu toate că nu este lipsită total de riscuri este mult mai puţin nocivă decât efectul negativ al plăcii bacteriene şi al tartrului dentar care are ca efecte secundare înrăutăţirea parametrilor hepatici, renali precum şi posibilitatea atacării valvulelor cardiace. Cu alte cuvinte, un protocol de anestezie corespunzător este mai puţin nociv decât placa bacteriană care poate afecta negativ mai multe organe interne precum rinichii, ficatul şi inima.

Atunci când îţi propui să-ţi speli pe dinţi câinele, să nu o faci cu pasta de dinţi personală, pentru că poate fi toxică pentru animalul tău. Periajul trebuie realizat zilnic pentru a diminua efectul plăcii bacteriene care prin mineralizare devine tartru dentar şi trebuie efectuat cu ajutorul periei şi pastei de dinţi special pentru câine sau pisică. De asemenea, periuţa de dinţi să fie protectivă pentru gingie, aceasta fiind mult mai sensibilă decât la om. Igiena orală de casă poate fi făcută cu perie şi pastă specială, cu degetar textil impregnat cu ioni de argint sau degetar de plastic, urmată de o recompense, care cresc sansele unei colaborari mai bune intre proprietar si animal.

Atenţie la hrană!

Pentru prevenirea aparţiei tartrului, trebuie avut în vedere şi alimentaţia câinelui:

  • Hranirea sa se faca de obicei de doua ori pe zi;
  • Mancarea se ridica la circa zece minute dupa ce cainele a dat semne de satietate;
  • Asigurati-i animalului apa la discretie
  • NU oferiti oase, indifferent de marimea lor.

Oasele produc foarte frecvent fractura dinţilor. În unele cazuri fractura poate fi superficială, abia vizibilă cu ochiul liber, sau profundă cu sau fără deschiderea camerei pulpare. Mai mult, se poate produce ocluzie intestinală prin aglutinarea resturilor nedigerate. Dacă vreţi să oferiţi ceva de ros, puteţi da câinelui urechi uscate de porc sau carne uscată de vită sau jucarii special concepute pentru curatarea dintilor.