Există mai multe tipuri de blană la câine: blană scurtă moale sau mătăsoasă, blană scurtă aspră, blană combinată, blană dublă scurtă, blană dublă lungă, blană lungă, blană sârmoasă, blană ondulată, blană șnur.

În general se vorbește despre două tipuri de blană: blana simplă și blana dublă. La blana simplă observăm existența unui singur fir de păr ce iese din piele și se vede pe toată lungimea lui. Pentru o mai bună înțelegere, tipul acesta de blană este întâlnit la rasele Shih Tzu, Pudel, Bichoni, etc. Aceste rase pot fi tunse cu regularitate cu mașina de tuns sau din foarfecă, singura modificare ce poate apărea de-a lungul timpului fiind subțierea firului de păr și o posibilă decolorare a lui. Chiar și câinii cu blana simplă pot fi expuși la arsuri solare, de aceea recomandăm să fie tunși cu regularitate, la 2-3 luni, astfel încât frizerul să poată să le lase blanița la o lungime care să îi protejeze de razele solare.

Vizitele cu regularitate la salonul de cosmetică veterinară ajută animalul să se obișnuiască cu manoperele de pieptănat, spălat, uscat și tuns. Un câine relaxat va fi mai cooperant iar rezultatul va fi unul mult mai bun decât dacă este adus o dată pe an la tuns, când nu îi rămâne frizerului altă opțiune decât să tundă la piele.

Un câine tuns la piele, pe timpul verii NU trebuie să stea în bătaia razelor solare.

Blana dublă are două straturi: unul intern, mai scurt, foarte des și moale și altul extern, puțin mai aspru și mai lung.  Rasele precum Pomeranian, Ciobănești de Shetland, Husky, Samoyezi, Golden Retriever sunt posesoare ale acestui tip de blană. Blana dublă necesită o atenție mai mare la îngrijire, fiind foarte deasă părul mort și murdăria rămân prinse în stratul interior, iar mirosul de câine este mult mai pregnant. Dacă blana dublă nu este toaletată cu regularitate pot apărea iritații, dermatite și eczeme. Rasele cu blană duble trebuie periate cu regularitate, iar primavara, în special, când ele năpârlesc, perierea trebuie făcută riguros. Când vremea de afară începe să se încălzească, stratul de subpăr începe să se detașeze, ducând la o năpârlire evidentă, pe zone extinse. Se pot observa smocuri mari, ce stau agățate de părul animalelor, smocurile au textura fină, pufoasă.

Dacă nu sunt periați cu regularitate, câinii cu blană dublă, încep să prezinte câlți care vor împiedica circulația aerului aproape de pielea câinelui. Odată îndepărtate smocurile încâlcite, aerul poate circula prin blana câinelui ajutându-l să își regleze temperatura corporală, în timp ce firele de păr lung îi vor proteja pielea de efectul nociv al razelor solare.

Rămâne totuși întrebarea: de ce să nu îi tundem la piele și să îi ținem departe de razele solare?

În primul rând, câinilor le va fi cald chiar și așa dacă vor sta în soare, părul superficial participând la păstrarea unei temperaturi corporale normale, mai ales că ei nu transpiră prin piele. Câinii își reglează temperatura corporală prin gâfuială iar rasele nordice au glande sudoripare la nivelul pernuțelor. Să îi razi, tunzi la piele, de fapt le împiedică abilitatea de răcire a propriului corp.

Al doilea motiv este că părul tuns poate crește neuniform, pot apărea zone unde părul nu mai crește, unde crește doar părtea superficială și subpărul nu, de obicei se întâmplă la câinii bătrâni. Cel mai frecvent se întâmplă să crească subpărul mai repede decât părul superficial,  aceasta din urma nefiind conceput să fie scurtat. Acești câini pot arata ca aceea care au probleme cu glanda tiroidă. Părul arată pufos și are lungimi variabile pe corp. Acest aspect este temporar și poate fi îndreptat prin periere regulată, cel mai probabil după următorul ciclu de năpârlire părul câinelui va arăta normal.

Rolul celor două tipuri de păr este și de a împiedica udarea subpărului, proprietate ce ajută câinele în anotimpurile reci să își mențină temperatura corporală și să nu se ude până la piele.

Acestea fiind spuse, există situații când este necesar să razi un câine cu blana dublă: probleme medicale, intervenții chirurgicale, ecografii.

Concluzia: periați cu regularitate blana câinelui încât să vă puteți trece cu ușurință mâna prin blana lui, îndepărtați subpărul mort, lasați câinele să își folosească abilitățile naturale de termoreglare și protecție împotriva razelor solare și să rămână uscat iarna.

Dr. Karla Radi-Ciupercă

medic veterinar Vetcenter