Pisica este un supravietuitor, asa ca daca este ranita sau se simte rau, de cele mai multe ori va ascunde starea ei si se va comporta ca de obicei, facand dificila descoperirea incipienta a problemelor de sanatate. O consultatie periodica si efectuarea analizelor de sange de rutina anual vor prevenii aparitia unor boli la pisica, ce trec neobservate initial si devin greu de tratat dupa ce s-au instalat de ceva timp.
Experienta convietuirii cu o pisica, examinarea ei saptamanala si cateva informatii despre partile slabe si partile puternice ale corpului ei vor face un proprietar responsabil sa se alerteze mai rapid la modificarile ce pot ascunde boli sau traumatisme.
Vigilenta si grija vor duce la cheltuieli mai mici la medicul veterinar, menirea medicului veterinar fiind sa previna si doar cand e cazul, sa trateze.
Daca apare o urgenta, informatiile despre cum trebuie pisica ajutata vor duce de cele mai multe ori la salvarea vietii acesteia si la o mai buna recuperare post-traumatica.
Medicul veterinar are ocazia sa va consulte pisica o data pe an, cum este recomandat, examenul anual al starii de sanatate, asa ca va rugam si va incurajam sa ne povestiti toate schimbarile de comportament sau mediu inconjurator (ex. mutare in casa noua, aparitia unui copil, lipsa proprietarilor o perioada mai lunga) ce au aparut in viata pisicii dvs.
1. Blana pisicii este un barometru despre sanatatea ei. Reflecta calitatea hranei pe care o primeste si starea ei generala de sanatate. Blana ar trebui sa fie lucioasa si lipsita de matreata.
Cand are pisica nevoie de o consultatie: cand blana ei arata neingrijita, cand ii sta zburlita fara motiv.
2. Fecalele pisicii are trebui sa aiba o consistenta solida, fara mirosuri respingatoare sau intepatoare. Daca pisicii dvs. isi face nevoile afara, achizitionati o litiera pentru a putea supraveghea starea ei de sanatate si pentru a prevenii eliminarea si diseminarea parazitilor interni in mediu.
Cand are pisica nevoie de o consultatie: daca au acces la surse de mancare necontrolate pot sa manifeste diaree, dar diaree poate fi si semnul unei probleme mai serioase, de asemenea constipatie nu trebuie trecuta cu vederea, in special daca se observa sange in scaun.
3. Ochii pisicii sunt stralucitori, cristalini, fara secretii, roseata sau clipiri.
 Cand are pisica nevoie de o consultatie: daca este evidenta pleoapa a 3-a, asta poate fi semn de infectie sau ca are un corp strain in ochi. Roseata, inflamatia, ingrosarea, secretii galbui sunt semne ce trebuiesc luate in serior. Daca pupila este dilatata sau nu reactioneaza la surse de lumina, e nevoie urgent de o vizita la medicul veterinar.
4. Urechile pisicii pot sa aiba cerumen galben, fiind considerat normal.
Cand are pisica nevoie de o consultatie: cand cerumenul este maron inchis, poate indica un parazitism al urechii (raia auriculara Otodectes cynotis). Examinati urechia cu atentie, in ea pot intra seminte de plante sau ariste care pot determina mancarimi si scuturarea capului. Cotoii se pot rani intre ei in lupta pentru suprematie, iar intepaturile la nivelui urechii pot evolua foarte usor in hematoame ce necesita tratament.
5. Temperatura corporala la pisica este cuprinsa intre 38-39,2 C. Verificati urechile pisicii si daca vi se par calde utilizati in termometru pentru bebelusi cu capatul moale pentru a determina temperatura la nivelul rectului.
Cand are pisica nevoie de o consultatie: cand temperatura ei depaseste 39,2 C! Aceasta este o situatie grava asa ca vizita la medic nu suporta amanare.