Dăcă planurile tale de vacanță includ animalul tău de companie, care pentru tine este membru al familiei și o călătorie cu avionul, află ce condiții trebuie să îndeplinești.

Condițiile pentru majoritatea țărilor și majoritatea companiilor aeriene sunt:

  1. Animalul să fie în perioada de valabilitate a vacinului antirabic. Fie se află la mai puțin de 12 luni de la ultima vaccinare, fie se face titrul de anticorpi antirabie. În cadrul cabinetului nostru se poate recolta sânge pentru stabilirea titrului de anticorpi, buletinul de analiză fiind emis de organele abilitate, în cazul nostru de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală.
  2. Să aibă microcip implantat și acesta să poată fi citit de către cititorul de microcipuri. Suntem printre cabinetele veterinare autorizate să facă microcipări și înregistrari în Registrul de Evidență al câinilor cu stăpân.
  3. Să aibă pașaport pentru animale de companie, care poate fi eliberat de către medicii echipei Vetcenter Otopeni. Câinii și pisicile trebuie să fie deparazitate extern împotriva puricilor și căpușelor, iar dacă zboară către țări endemice cu Dirofilarioză sau Leishmanioză protecție împotriva țânțarilor. Este solicitată de anumite țări și deparazitarea internă înaintea zborului. Irlanda, Malta, Suedia și Regatul Unit cer titrul de anticorpi antirabic. Recomand să se ocupe proprietarul din timp de toate aspectele călătoriei, eliberarea buletinului cu numărul de anticorpi antirabici putând să dureze până la 14 zile lucrătoare. Țări non-UE cum sunt Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția și Statul Vatican acceptă pașapoartele animalelor de companie, ele având legislație asemănatoare cu cea a UE. Înainte de a transporta animalul, aveți obligația de a vă prezenta la medicul veterinar pentru un consult medical.

Se poate călatori în două moduri:

  • alături de animalul de companie, dacă acesta este câine sau pisică, în cabină
  • pentru mai multe specii de animale în cala avionului.

În cabină:

Compania aeriană TAROM acceptă în cabina de pasageri numai câini şi pisici. Pentru a fi acceptate în cabina de pasageri, animalele de companie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • animalele să fie anunţate încă din momentul în care pasagerul îşi rezervă biletul de călătorie. Animalul de companie din categoria PETC trebuie întâi confirmat pentru călătorie de către compania TAROM şi abia apoi va fi acceptat la bordul avionului;
  • să fie transportate în cuşca standard IATA. De asemenea, pot fi transportate si in cusca de tipul “soft bag” (cusca din material textil, impermeabil, in conformitate cu reglementarile internationale). Custile se pot achizitiona de la magazinele specializate în vânzarea produselor pentru animale de companie, puteți găsi la petshopul Vetcenter cuști de transport acceptate pentru zborurile aeriene.
  • să fie curate;
  • să nu fie gestante;
  • să nu provoace disconfortul celorlalţi pasageri

Există și restricții de greutate, în cabina de pasageri se acceptă numai câini si pisici, cu o greutate de maximum 5 kg (incluzând şi greutatea cuştii standard de transport al acestora).

Dimensiunile maxime ale cuştii nu trebuie să depăşească 42 cm x 30 cm x 21 cm.

 

Există o serie de restricţii de acceptare a animalelor de companie: un pasager poate transporta numai o singură cuşcă și în funcţie de tipul de avion: ATR 42- sunt acceptate maximum 2 cuşti; B 737- sunt acceptate maximum 3 cuşti; A 318- sunt acceptate maximum 3 cuşti.

Dacă pasagerul se prezintă la ghişeul de înregistrare fără o rezervare prealabilă sau nu respectă condiţiile impuse de transportator (greutatea animalului, cuşca standard, starea de sănătate şi curăţenie etc), compania aeriană poate refuza transportul animalului de companie.

Să vorbim și despre costuri:

Pe lângă costurile serviciilor medicale veterinare, companiile aeriene au metode diferite de taxare pentru transportul animalelor. Unele companii vor cere să plătiți per kilogram, iar altele vă vor percepe o taxă fixă. Medicul veterinar din cadrul Vetcenter, Dr. Karla Radi-Ciupercă vă sfătuiește să cântăriți bine înainte de a decide dăcă este o idee cu adevărat bună să călătoriți împreună cu animalul dumneavoatră. Discuția nu își mai are rostul dacă vorbim despre un animal utilitar, cum sunt câinii ghizi. Călătoria cu avionul prezintă un anumit grad de stres pentru animal.

Pentru informații suplimentare ne puteți vizita la sediul nostru din Otopeni, ne puteți contacta telefonic la 0725588667 sau pe email la contact@vetcenter.ro.

Răspundem la întrebări și pe pagina de Facebook a clinicii: www.facebook.com/VetCenterOtopeni/.